Saksa A/B

Millainen kieli?

Saksa on germaaninen kieli. Sanaston ja rakenteiden osalta yhtäläisyyksiä löytyy siis esimerkiksi ruotsista ja englannista. Saksan kielen ääntäminen on suomalaiselle helppoa, sillä ääntäminen ja kirjoittaminen eivät juuri poikkea toisistaan.

Miksi hyödyllinen?

Euroopassa yli 100 miljoonaa ihmistä puhuu äidinkielenään saksaa. Saksa onkin Euroopan unionin puhutuin kieli. Myös monissa Itä-Euroopan maissa saksa on entistä hyödyllisempi käyttökieli.

Saksa on ovi Eurooppaan. Saksa on eräs maailman talousmahteja sekä huomattava teollisuus- ja urheilumaa. Tilastojen mukaan saksa on suurimpien vienti- ja tuontiyritysten kolmanneksi tärkein kieli.

Saksankieliset maat ovat perinteisiä matkailumaita. Saksa tarjoaa matkailijalle suurten kaupunkien lisäksi idyllisiä jokilaaksoja, Pohjois-Saksan hiekkarantoja ja etelän vuoristomaisemia. Jo alkeellisella kielitaidolla tulee toimeen arkipäivän tilanteissa. Saksankielisiin maihin on runsaasti opiskelu- ja harjoittelupaikkoja sekä stipendejä.

Saksaa tarvitsevat mm. matkailualan henkilöt, insinöörit, ulkomaankaupan piirissä toimivat henkilöt, kansainvälistä tutkimustyötä tekevät henkilöt, kirjeenvaihtajat, tulkit, sihteerit, kielenkääntäjät ja opettajat. Kielitaito laajentaa oppilaan mahdollisuuksia jatko-opintojen ja työelämän suhteen.

Mitä opin tunnilla?

Opetuksen tavoitteena on antaa oppilaalle yksinkertaista, arkielämän tilanteita varten käyttökelpoista kielitaitoa. Valinnaiskielen opinnot avartavat oppilaiden näkemyksiä Euroopasta ja edistävät kansainvälistä yhteisymmärrystä.  Oppilaat tutustuvat myös saksankielisen kielialueen kulttuuriin. Ensisijaisena kielellisenä tavoitteena on kommunikaatiotaitojen kehittäminen.

Saksan kielen opiskelua voi jatkaa lukiossa.