Ranska B

Millainen kieli?

Ranska on italian ja espanjan tavoin romaaninen, latinasta kehittynyt kieli. Kielenä ranska on pehmeä ja soinillinen sekä rakenteeltaan johdonmukainen. Ranska poikkeaa merkittävästi ääntymykseltään englannista ja ruotsista, mutta sanaston osalta yhtäläisyyksiä löytyy enemmän kuin ensikuulemalta luulisi.

Miksi hyödyllinen?

Ranskaa puhuu tai ymmärtää noin 265 miljoonaa ihmistä sekä Euroopassa että Ranskan entisissä siirtomaissa Kanadassa, Afrikassa ja Aasiassa. Ranska on kansainvälisessä kanssakäymisessä tärkeä kieli, sillä se on monien kansainvälisten järjestöjen virallinen kieli. Ranska on myös yksi Euroopan Unionin pääkielistä.

Ranska kuuluu maailman johtaviin maihin monella talouselämän, tekniikan ja taiteen alalla. Ranskan taitajia tarvitaan mm. hotelli-, ravintola- ja matkailualalla; kosmetiikan ja muodin alalla; radiossa, televisiossa ja lehdistössä sekä monella teknillisellä alalla. Kielitaito laajentaa oppilaan mahdollisuuksia jatko-opintojen ja työelämän suhteen.

Ranskankieliset maat tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia myös matkailijalle. Pelkästään Ranskasta löytyy kiinnostavia kulttuurikohteita kaupunkielämästä nauttivalle, korkeita vuoristoja ja monipuolisia maastoja urheilunharrastajille sekä rantalomakohteita meren rannalla. Matkailija tulee toimeen jo alkeellisella kielitaidolla.

Mitä opin tunnilla?

Opetuksen tavoitteena on antaa oppilaalle yksinkertaista, arkielämän tilanteita varten käyttökelpoista kielitaitoa. Valinnaiskielen opinnot avartavat oppilaiden näkemyksiä ja edistävät kansainvälistä yhteisymmärrystä.  Oppilaat tutustuvat myös ranskankielisen kielialueen kulttuuriin.

Opetuksessa pyritään siihen, että oppilas alusta alkaen omaksuisi kielelle ominaisen ääntämisen. Ensisijaisena kielellisenä tavoitteena on kommunikaatiotaitojen kehittäminen.

Ranskan kielen opiskelua voi jatkaa lukiossa.