Mediataito

YLEISTÄ

Valtava määrä tietoa, tunteita ja asenteita välittyy meille viestinten eli median kautta. Viestimet voidaan jakaa sähköisiin viestimiin ja painettuihin viestimiin. Televisio, radio, sanoma- ja aikakauslehdet, Internet, kirja ja elokuva ovat merkittäviä joukkoviestimiä. Median yksittäisiä sisältöjä kutsutaan mediateksteiksi.
Tyypillisiä mediatekstejä ovat esimerkiksi uutiset, sarjakuvat ja elokuvat. Mediatekstejä tutkittaessa tarvitaan luku- ja kirjoitustaidon lisäksi mediataitoja.
Tällä kurssilla opitaan laatimaan erilaisia mediatekstejä, tulkitsemaan tekstien sisältöjä ja pohtimaan omaa suhdetta mediaan.

TAVOITTEET
- oppilas kehittyy omatoimiseksi tiedon hankkijaksi, käsittelijäksi ja vastaanottajaksi
- oppilas hallitsee medialukutaidon: osaa tuottaa sisältöjä eri medioihin, osaa analysoida ja tulkita eri medioiden viestejä
- oppilas oppii suhtautumaan kriittisesti median välittämiin sisältöihin
- oppilas osaa myös nauttia median tarjoamista mahdollisuuksista

SISÄLLÖT

- Tutustutaan eri tiedotusvälineisiin (esim. aikakaus- ja sanomalehdet, radio, TV, Internet).                - Tehdään yhteistyötä medioiden kanssa.
- Käydään tutustumiskäynnillä eri sanomalehtien ja radion toimituksessa.
- Laaditaan omia tuotoksia sanomalehtiin.
- Opetellaan erilaisten mediatekstien tuottamista (mm. uutinen, haastattelu ja arvostelu).
- Toimitetaan koulun omaa verkkolehteä. Lehteen laaditaan uutisia, haastatteluja, elokuva- ja kirja-arvosteluja ja juttuja koulun tapahtumista.
- Harjoitellaan myös viestintäteknisten laitteiden (esim. videokameran ja
haastattelunauhurin)  käyttöä.