Kuvataide

Kuvataide kehittää oppilaan luovuutta, motoriikkaa, mielikuvitusta, näkemisen taitoa sekä kykyä suhtautua kriittisesti kuvaviestintään: mainoksiin, viihteeseen, uutisiin jne.

Kuvataide valinnaisaineena lisää ja syventää aikaisemmin opittuja kuvallisen ilmaisun taitoja omakohtaiseen tekemiseen painottuen. Valinnaisessa kuvataiteessa tehdään töitä monipuolisesti eri välineillä ja tekniikoilla, joten hyvä piirustustaito ei ole välttämätön edellytys osallistumiselle. Aktiivinen ja rohkea asenne on piirustustaitoa tärkeämpi ominaisuus.
Tunneilla tehdään myös laajempia tehtäviä ja projekteja, joihin tarvitaan runsaasti aikaa. Materiaalit ja tekniikat ovat vaativampia.

Elokuva, TV ja video
Perehtyminen elokuvakerronnan ja videokuvauksen perusteisiin sekä video-ohjelman leikkaamiseen ja kuva- ja äänimiksaukseen.
Kuvaamisessa käytetään digitaalisia videokameroita ja videoiden leikkaaminen tapahtuu tietokoneiden editointiohjelmia käyttäen.

Käytössä olevilla laitteilla pystytään tuottamaan täysin TV-tasoista materiaalia (esim. musiikkivideot).

Valokuvaus
Valokuvaamisen historiaa, valokuvaamisen, filmin kehittämisen ja kuvien vedostamisen alkeet.
- fotogrammit ja neulanreikäkameran valmistaminen.
- suljinajan ja aukon merkitys valokuvauksessa

Digitaalinen valokuvaus ja kuvan muokkaaminen tietokoneen kuvankäsittelyohjelmien avulla.

Piirustus, grafiikka ja tekninen piirustus
Valinnaisilla tunneilla perehdytään erilaisiin piirustusvälineisiin ja -tekniikoihin.
Välineet vaihtelevat lyijykynästä pullotusseihin jne.
Grafiikan osa-alueilla on mahdollista kokeilla myös sellaisia painomenetelmiä, joita ei pakollisten tuntimäärien puitteissa ehditä toteuttaa.

Maalaus ja kollaasit
Tavallisten maalaustekniikkojen lisäksi voidaan kokeilla myös öljyväri- ja akryylimaalausta sekä erilaisia sekatekniikkoja.
Kollaaseissa yhdistellään erilaisia materiaaleja, kuten sanoma- ja aikakausilehtien kuvia jne.
Myös seinä- ja lasimaalauksia tehdään mahdollisuuksien mukaan koulun tiloihin tai muualle.

Muovailu ja rakentelu
Tilatajun syventämistä. Veistotaiteen alkeita esim. savimuovailun ja kipsivalun avulla. Pienoismallien ja -lavastusten ja korujen rakentelua puusta, metallilangasta ja muista materiaaleista.

Kirjoitus ja tekstaus
Kuvallinen viestintä ja kuvien käyttö mainonnassa.
Erilaisia tekstaustyylejä.
Tutustutaan alan grafiikkaan ja viestintään.

Taidehistoria
Tutustumista yleiseen ja Suomen taidehistoriaan.
Taidenäyttelyissä käynnit ja analyysit taideteoksista.

Alan ammatteja:
arkkitehti, mainospiirtäjä, graafinen suunnittelija, valokuvaaja, teollinen muotoilija, taidemaalari, elokuvaohjaaja, vaatetussuunnittelija, sisustusarkkitehti, lavastaja, kuvanveistäjä, kuvaamataidonopettaja, keraamikko.